Didem Ergin Kimdir?

1 e1656492612892 - Dönüşen Zihin

Merhaba. Bu podcast projesinin gelişmesi benim kendimi anlama ve özşefkatı pratikleme, anneliğe adapte olma sürecim ile iç içe geçerek ilerledi. Amerika’da senelerce kurumsal firmalarda yenilenebilir enerji danışmanlığı ve mühendisliği ile uğraşıp kurucu ortaklık yaptıktan sonra sonra kariyer değiştirmeye karar verdim. Çünkü kronik bir mutsuzluk hissediyordum. Daha sonra hayatıma şimdi de öğrencisi olduğum meditasyon ustadı Zenki Roshi girdi. 2019’da budist öğretileri temelli bir okul olan Naropa Üniversitesi’nde klinik psikoloji yüksek lisans eğitimi almaya başladım ve hemen ardında hamile olduğumu öğrendim. Eylül 2020’de oğlum, Toros Zen’i dünyaya getirdim. Psikolojik olarak zor bir hamilelik süreciydi. Ve kendim ile olan ilişkimin bu hamilelik döneminde daha da hırçınlaşmıştı. Bunu fark ettiğim halde elimden gelen sınırlıydı. 9 ay bir canlıya bu bedeni açmak benim için ruhsal olarak zorlayıcı bir süreç olmuştu. Daha sonrasında lohusalığın ne kadar insanı zorlayan bir süreç olduğunun hiç konuşulmaması ise içinden geçerken beni adeta şok etmişti. Bilhassa hamileliğin son safhalarında ve lohusalıkta, oğluma karşı sevgim sonsuzken; aynada kendime bakmakta zorlanıyordum. Ha bir de o utanç hissi. Bu kadar zorlanırken ben neden kendimi sevemiyorum hissinin getirdiği derin utanç.

Naropa’da aldığım eğitimin en temel felsefesi; metta (maitri) denen şefkatin öncelikle kendimize ve sonrasında etrafımıza uygulanması ve kendimiz ile koşulsuz dost olabilmenin önemi üzerineydi. Ben bu konularda uzmanlaşmaya başlamışken, nasıl olur da aynada kendime bakamazdım? Bütün bu hissettiğim içsel zorlanmaları ses kayıtları olarak seslendirmeye başladım. Kendimize hırçın davranmanın toplumsal boyutlarını, kadın olmayı, bedenlerimizi kabul etmekteki zorlanmalarımızı, hamileliğin sadece harika bir his olmaktan ibaret olmadığını, anneliği ve her tür zor zamanda kendimiz ile dost olabilmeyi konuşur buldum kendimi. Bu konulara yönelik içerikler düşünür, yazar, çizer, seslendirir oldum. Bu kayıtları dinleyen dostlarımın da tavsiyesi üzerine bu kayıtlar bir podcast serisine, Dönüşen Zihin’e dönüştü. Ve bu proje dünyanın dört bir yanında siz dinleyicilerden gelen geri bildirim ile yüz binlerce kez dinlenildi.

Ve hayat tabiki benim için burada durmadı. Okulunda eğitimini aldığım ve Dönüşen Zihin podcast’te sürekli kendimize karşı şefkat beslemenin öneminden bahsederken, Haziran 2021’de meme kanseri teşhisi aldım. Yoğun, uzun soluklu ve zorlu bir hastalık sürecinden geçtim. Konuştuğum, anlattığım, okulda öğrendiğim her şeyi ben; canlı canlı yaşadım, ve bol bol hastanede, hasta yatağımda, o halde oğluma annelik ederken pratikleme şansım oldu.

Bu zorlu hastalık döneminin içinden geçip her anını hissederek, acılarımla şefkatle temas içinde kalarak geçebilmek, hayatın bana verdiği en büyük uyanış ve öğrenme fırsatlarından birisi oldu. Ve bu süreçten çıktığımda kendi içsel dayanıklılığım ile temas kurmuş olmanın ayrıcalıklarını ve bilgeliğini daha derinden hissetmeye başladım. Şuan zorlu zamanlarda ise kendimiz ile çalışmanın önemini anlatan bir roman yazmaktayım. Ayrıca sanat her zaman hayatımda..Şiir yazmak, mürekkep sanatı ile uğraşmak ve anneliği öğrenme sanatı.

Hayatta bana öğretmenlik yapan yol ayrımlarını şöyle bir sıralarsak,

  • 2008 ODTÜ Mühendislik Lisansı
  • 2010 Amerika’da Mühendislik Yüksek Lisansı
  • 2013  Kurucu ortağı olduğum Yenilenebilir Enerji Danışmanlı firması, G-Tower PLLC
  • 2013-2022 Zen Ustadı Zenki Roshi ile çalışmaya başlamam. Onun eşliğinde düzenli olarak geliştirdiğim ve hala da süregelen Zen ekollü bir meditasyon ve felsefe eğitimi
  • 2018 Kurumsaldan hayattan çıkma kararım ve 300 saatlik Yoga ve Meditasyon Uzmanlık Eğitimi almam (Amy Ippoliti ile)
  • 2018-2022 Amerika’da Colorado’da verdiğim onlarca yoga, meditasyon, kronik ağrı ve anksiyete üzerine eğitimler
  • 2019 Naropa Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisansına başlamam
  • 2019 Hamile olduğumu öğrenmem
  • 2020 Somatic Deneyimleme Modül 1- Travma nedir ve travmayla nasıl çalışırız
  • 2021 Meme kanseri teşhisi almam ve zorlu bir tedavi süreci için Türkiye’ye dönmem

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir